Al meer dan helft van het aantal doden bij een brand bestaat in het eerste kwartaal van 2015 uit ouderen. Dat zijn er volgens René Hagen, lector brandpreventie aan de Brandweeracademie, veel meer dan voorgaande jaren. René doet hier onderzoek naar. Dhr Hagen heeft niet de illusie dat branden voorkomen kunnen worden maar wat wel haalbaar is, is het nemen van brandwerende maatregelen die er voor zorgen dat het vuur zich beperkt tot één ruimte. Hierdoor hoeven andere bewoners niet direct te vluchten of het pand geëvacueerd te worden. Vanuit het Bouwbesluit is dit feitelijk al geregeld, echter voldoen met name de wat oudere panden hier blijkbaar niet geheel aan.

De overheid stimuleert ouderen langer zelfstandig te laten wonen. Hierdoor neemt het aantal seniorenflats toe en is er verhoudingsgewijs ook vaker brand in zo’n flat terwijl de bewoners vaak lastig of soms zelfs fysiek onmogelijk kunnen vluchten. De brandweer is dan ook in gesprek met het ministerie van Veiligheid en Justitie om te bekijken hoe de brandveiligheid met name in dit soort flats verbeterd kan worden.


Geschreven door


Eigenaar/Adviseur Sommers Advies Brandveiligheid

Publicatie datum:


Wilt u graag meer weten?

Stuur mij met behulp van onderstaand formulier een bericht met daarin uw vraag, dan kom ik er zo spoedig mogelijk bij u op terug!

    Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht