In het kader van artikel 1.3 van het Bouwbesluit 2012 mag men, mits als gelijkwaardigheid is aangetoond, brandcompartimenten toepassen die groter zijn dan de grenswaarde vanuit het Bouwbesluit.

Zo werd er veel gebruik gemaakt van het concept ‘Beheersbaarheid van Brand’ om te bepalen of een overschrijding van brandcompartimentgrootte is toegestaan. Deze methode koppelt de grootte van een brandcompartiment aan de aanwezige vuurlast in dat betreffende compartiment. Voortschrijdend inzicht en praktijkervaring hebben ervoor gezorgd dat deze methode inmiddels is herschreven naar de nieuwe NEN, de NEN 6060, gepubliceerd juni 2015. Deze NEN is gebaseerd op dezelfde basis principes als Beheersbaarheid van Brand maar waar nodig aangepast.

Ten opzicht van methode Beheersbaarheid van Brand is er nu een onderscheid gemaakt voor de maximale vuurlast in een compartiment en tevens de toelaatbare loopafstand binnen een subbrandcompartiment. Waar deze maximale vuurlast in de methode BvB standaard gesteld was op 300 ton vurenhout-equivalent mag deze conform de NEN 6060 worden verruimd voor bestaande bouw tot 750 ton, echter wel afhankelijk van de afstand tot de bebouwing in de omgeving. Daarnaast is er bijvoorbeeld ook een wijziging toegepast in de berekening voor de afstandsbijdrage.

Wat wel net als in methode BvB is behouden is de gebruiksbeperking, de maximaal aanwezige vuurlast die begrenst is. Deze dient dan ook nageleefd te worden.

 

 


Geschreven door


Eigenaar/Adviseur Sommers Advies Brandveiligheid

Publicatie datum:


Wilt u graag meer weten?

Stuur mij met behulp van onderstaand formulier een bericht met daarin uw vraag, dan kom ik er zo spoedig mogelijk bij u op terug!

    Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht