Vanaf 1 juli aanstaande krijgen particulieren meer vrijheid bij het (laten) ontwerpen en bouwen van hun huis waardoor het Bouwbesluit 2012 hierop wordt aangepast. Het voorstel hiervoor is recent naar de Tweede Kamer gestuurd. Als het voorstel wordt aangenomen, dan zijn o.a. de volgende passages uit het Bouwbesluit na 1 juli op brandveiligheidsgebied gewijzigd:

Vluchtrouteaanduidingen
In het huidige Bouwbesluit wordt verwezen naar vluchtrouteaanduidingen die voldoen aan NEN 6088. In de nieuwe versie geldt NEN 6088 nog steeds, maar dan voor bestaande bouwwerken. Voor te bouwen bouwwerken gaat NEN 3011 gelden.

Artikel 7.11a ‘Hulp bij ontruiming bij brand’ Dit is een nieuw artikel.
In een gebruiksfunctie met een brandmeldinstallatie als bedoeld in artikel 6.20, in een bouwwerk met een vergunning voor brandveilig gebruik en in een bouwwerk waarvoor een gebruiksmelding als bedoeld in artikel 1.18 is gedaan zijn voldoende personen aangewezen om de ontruiming bij brand voldoende snel te laten verlopen. Dit is niet van toepassing op een woonfunctie voor zorg met zorg op afspraak of met zorg op afroep, als bedoeld in bijlage I.

Artikel 7.23 ‘Kooldioxidemeter’ Dit is een nieuw artikel.
Een verblijfsruimte in een onderwijsfunctie voor basisonderwijs heeft een kooldioxidemeter. Dit is niet van toepassing op een verblijfsruimte in een onderwijsfunctie voor basisonderwijs gebouwd voor 01-07-2015.


Geschreven door


Eigenaar/Adviseur Sommers Advies Brandveiligheid

Publicatie datum:


Wilt u graag meer weten?

Stuur mij met behulp van onderstaand formulier een bericht met daarin uw vraag, dan kom ik er zo spoedig mogelijk bij u op terug!

    Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht